Aviator aurinkolasit

Aviator aurinkolasit ovat aurinkolasimalli, jonka on kehittänyt kanadalainen yritys Bausch & Lomb. 

Pilottilaseille on ominaista tummat ja usein heijastavat linssit, joiden pinta-ala on suuri sekä ohuet metallikehykset. Suuret linssit ovat usein kuperat, mikä estää valon pääsemisen silmään mistä tahansa kulmasta.

Naisten pilottilasit | Ninja.fi  Miesten pilottilasit | Ninja.fi

 

Pilottilasien historia

Bausch & Lomb kehitti pilotti aurinkolasit vuonna 1936 lentäjille suojaamaan heidän silmiä lentämisen aikana. Puhutaan, että tämän malliset aurinkolasit ovat yksi ensimmäisiä aurinkolasityyleistä. Armeijan käytössä nämä lasit korvasivat aiemmin käytetyt vanhentuneet lentolasit - uudet pilottilasit olivat kevyemmät, ohuemmat ja tyylikkäämmät.

Aviatoreista tuli tunnettu aurinkolasimalli toisen maailmansodan aikaan, kun sanomalehdissä julkaisiin kuva, missä kenraali Douglas MacArthur laskeutuu Filippiineillä rannalle lentokoneella pilottilasit päässä.

Kaupallistuminen alkoi aviator laseissa jo aiemmin toista maaimansotaa. Laseja mainostettiin tarjoavan todellisen tieteellisen häikäisysuojan ja niitä myytiin urheiluvälineinä. 1950-luvulta syntynyt militaristinen lentäjälasi buumi jatkui 1970- ja 1980-luvuille. Tällöin pilottilaseissa oli värilliset kehykset monen staran kasvoilla mm. Michael Jackson ja Elvis Presley. 

Yksi vahva merkkipaalu pilottilaseille on ehdottomasti vuosi 1986 kun elokuva Top Gun julkaistiin. Päänäyttelijät Tom Cruise ja Val Kilmer esiintyvät elokuvassa lentäjälasit päässä niin vahvasti, että osa tuntee pilottilasit nimellä Top Gun -lasit.

 

Nykypäivä

Aurinkolasimallistot ovat hyvin laajoja nykypäivänä ja jokaiselle on jotain. Aviator aurinkoasien suosio kokee nousuja ja laskuja, mutta se on pysynyt pinnalla tähän päivään saakka. Pilottilasit saavat vaikutteita sen hetken trendeistä ja nyt vuonna 2021 voidaan mainita esimerkkinä mallin päivityksestä kulmikkaat pilottilasit tasasilla linsseillä. Alla näet klassisen Top Gun -mallin sekä nyt vuoden 2021 aurinkolasimallin, missä linssit ovat saaneet kulmikasta muotoa.