Kangasmaskien käyttö ja pesu

 

Kasvomaskien käytöstä on tulossa arkipäivää myös länsimaissa. Uusien tapojen opettelu voi viedä hetken aikaan, joten kertauksena:

Kasvomaskia laittaessa tulisi aina aluksi pestä kädet ja kuivata ne huolella. Puhtailla käsillä et levitä bakteereita puhtaaseen kasvomaskiin. Kun otat kangasmaskin paketista tulee se ottaa naruista käteen ja asettaa elastiset narut paikoilleen korvan taakse. Käytön aikana kasvomaskiin ei tulisi koskea lainkaan. Jos kuitenkin joudut koskemaan maskiin niin muista pestä kädet huolella ennen kuin kosket siihen. Käytön jälkeen kangasmaski tulisi sulkea muovipussiin odottamaan pesua. Ja sitten vielä kaiken lopuksi pese kädet.

Ohjeiden tarkka noudattaminen tuntuu aika haastavalta ja tarkalta puuhalta. Mutta jos edes muistaisimme käyttää ja pestä kasvomaskeja riittävän usein sekä pestä käsiämme vähän väliä, niin olisimme jo voiton puolella.

Kangasmaskien käytössä on muistettava, että niiden huolellinen pesu ja tarpeeksi tiuha peseminen ovat tärkeitä. Materiaalit vaikuttavat siihen kuinka kuumassa vedessä kasvomaskin voi pestä. Kankaisen kasvomaskin voi pestä usealla tavalla:

1. Pesukoneessa 60° asteen lämmössä

Likaiseen kasvomaskiin ei tulisi koskea paljain käsin. Muista ainakin pestä kädet huolella kasvomaskin käsittelyn jälkeen. Aseta pesukoneen pesuohjelma kangasmaskin materiaalin mukaisesti ja lämpötila 60 asteeseen. Pesun jälkeen anna kasvomaskin kuivua huolella ennen käyttöä.

2. Käsinpesu

Koristeellisimmille kasvomaskeille suositellaan aina käsinpesua. Koska kasvomaskin suojaaviin kankaisiin ei saa tehdä reikiä, koristeet ovat useimmissa tapauksissa tällöin kangasliimalla kiinni. Liimasta riippuen kiehuva vesi voi sulattaa liimauksen ja irroittaa koristeet. 
Pese kasvomaski niin kuumalla vedellä kuin se on mahdollista, lisää joukkoon riittävä määrä pesuainetta. Huuhtele kangasmaski runsaalla vedellä ja anna sen kuivua huollella ennen käyttöä. Muista pestä kädet pesun jälkeen.

3. Keittämällä

Kiehauta vesi ja laita sekaan pieni määrä pyykinpesuainetta. Tiputa lämpötilaa hiukan, ettei vesikiehu koko aikaa. Keitä kasvomaskia noin viiden minuutin ajan, jonka jälkeen huuhtele kangasmaski runsaalla vedellä useaan kertaan. Anna kangasmaskin kuivua huolella ennen käyttöä.

4. Puhdistaminen höyryllä

Kangasmaskin puhdistaminen höyryllä on varsin yksinkertainen ja helppotapa. Vesi höyrystyy 100°C, joten tämä tapa vastaa keittämistä. Etuna tässä on nopeampi kuivuminen. Ripusta kasvomaski roikkumaan turvalliseen paikkaan ja höyrystä kangas tarkasti molemmin puolin. Älä suihkuta kuumaa höyryä iholle. Anna kangasmaskin kuivua rauhassa.

Olemme kuulleet joidenkin desinfioineen kasvomaskeja mikroaaltouunissa. Emme suosittele kangasmaskien puhdistusta mikrossa, niiden mahdollisesti sisältämien muovi- ja metalliosien takia. Tarkasta tuotekohtaiset pesuohjeet aina tuotteesta tai tuotteen paketista. 

Lue myös mikä on suosituin kasvomaskimme tästä